e-mail till: Johnny Öberg Motorsport Nyheter / Kinnekulle SM 1

Första deltävlingen i SM avklarad.

Veckan innan första SM deltävlingen så strejkade Johnny`s motor och det såg länge ut som att han inte skulle kunna delta i tävlingen, men tack vare Collien & Jonsson motor AB som ställde upp med finasieringen av en ny motor till tävlingen, så löste det sig för Johnny och han kunde i och med söndagens seger ta med sig viktiga poäng.

På lördagsmorgon så kördes kvalet inför race 1 på Kinnekulle ring, Johnny var laddad när han klev ner i bilen för att prestera en så bra tid som möjligt. Han kvalade in på en andra plats endast fyra hundradels sekund från snabbaste tiden och informerade teamet att det finns lite till att hämta eftersom bilen understyrde något.

Johnny startade som 2:a i lördagens final och gjorde en kanonstart, var först in i högern efter start när han blev påkörd på sitt högra bakhjul vilket gjorde att han kastades av banan och hamnade i sandfållan tyvärr. Safetybilen kom ut och samlade ihop fältet för en omstart och under tiden blev Johnny bärgad upp på banan och kunde ta sig till depån för egen maskin.

Efter en snabb kontroll av bilen så bedömde mekanikerna att det var möjligt att fortsätta racet, och Johnny fick starta från depån när omstarten gick. Johnny var snabbt ifatt övriga fältet, men eftersom han redan var fyra varv efter övriga så var det ingen mening att försöka plocka placeringar, utan Johnny backade av igen för att få en lucka så han kunde prestera en snabb tid istället. Detta lyckades och Johnny blev slagen med endast två hundradels sekund från den snabbaste tiden i racet trots en skadad bil. Detta gav honom återigen en 2:a startposition inför söndagens final.

När starten gick i söndagens final så kom Johnny iväg först och fick en lucka, men en startkrach innebar att det blev rödflagg och en ny omstart gjordes, Johnny tog starten återigen och pressade på med snabba och jämna varvtider vilket innebar att avståndet till tvåan Mika Vähämäki ökade för varje varv.

Fyra varv innan målgång kom safetybilen ut på banan igen eftersom Marko Vähämäki fått stopp på banan, och om detta var en taktik för att hjälpa brodern som tappat kontakt med Johnny kan man bara spekulera i, men eftersom han redan fått teknisk flagg och varit inne i depån några varv tidigare, med en bil som det lät otroligt illa om, och åkte ut igen utan att åtgärda felet, så är det lätt att tro detta.

När safetybilen släppte det samlade fältet så var Johnny rejält på hugget, och skaffade sig en lucka direkt som han höll in i mål.


Ärevarv och fotografering efter racet.

En nöjd förare med sin mekaniker klara för hemfärd.


Här går Johnny och Kenneth igenom bilen efter besöket i sandfållan.